Do standardowego asortymentu piekarni należą przede wszystkim chleb i bułki.
Najpopularniejsze jest jasne pieczywo, które składa się przede wszystkim z mąki pszennej lub mąki pszennej z domieszką mąki żytniej. W wielu miejscach możemy także kupić pieczywo pełnoziarniste lub żytnie, a także produkty wywodzące się z różnych rejonów świata, takie jak gruzińskie chaczapuri, włoskie foccacie czy francuskie bagietki. Asortyment uzupełniają także słodkie wypieki, takie jak drożdżówki z serem czy marmoladą, a nawet pączki. W niektórych regionach kraju w piekarniach można spotkać także wyroby regionalne. Tradycyjnym przysmakiem mieszkańców wschodnich obszarów naszego kraju, a w szczególności Lubelszczyzny, są cebularze. Są to płaskie placki drożdżowe, na wierzchu których znajduje się pokrojona cebula, często wymieszana z makiem. Całość jest wypiekana w piecu. Cebularze najlepiej smakują jeszcze ciepłe, choć są smaczne również na zimno. Przysmak ten jest niedostępny lub nawet nieznany w wielu częściach kraju, jednak oferuje go każda piekarnia w Lublinie.
Piekarnia w Lublinie – którą warto odwiedzić?
Jeśli nie pochodzimy z Lublina, to trafienie do odpowiedniej piekarni, która zapewni nam dobre wrażenia smakowe, może stanowić pewien problem. Najlepsze cebularze zjemy w małych, tradycyjnych piekarniach. To właśnie one pozwolą nam w pełni poznać smak tego lokalnego wypieku. Najprostszym sposobem na to, aby dowiedzieć się, które miejsca oferują najlepsze produkty, byłoby zasięgnięcie opinii znajomych. Jeśli jednak nikt z naszych przyjaciół czy rodziny nie pochodzi z Lublina, to musimy zdać się na opinie w internecie. Często jednak znacznie się one różnią. Istnieją jednak plebiscyty, jakie jak Orły Piekarnictwa. Piekarnie otrzymują w nim nagrodę na podstawie średniej ocen klientów. Jeśli podczas wycieczki natkniemy się na miejsce, które otrzymało wyróżnienie, to możemy być pewni, że warto do niego zajrzeć.
Zobacz, jaka Piekarnia Lublin otrzymała tę nagrodę.