Wiele osób gotuje, ale nie wie, jak to jest czerpać przyjemność z gotowania.
Inni pielęgnują każdą chwilę w kuchni od pierwszej filiżanki mleka w przepisie do ostatniego kęsa ciasta. Jeśli potajemnie rozkoszowałeś się przygotowywaniem posiłków, oto kilka wskazówek, które pomogą Ci poprawić swoje umiejętności kulinarne.Jeśli zastanawiałeś się nad gotowaniem na szaszłykach, powinieneś pamiętać o kilku rzeczach. W przypadku metalowych szaszłyków szaszłyki skręcone lub kwadratowe lepiej trzymają żywność niż okrągłe.Przygotuj swoje składniki z wyprzedzeniem. Postaraj się, aby prace przygotowawcze zostały zakończone przed gotowaniem; To jest ważne. W ten sposób, kiedy jesteś gotowy do gotowania, usuwa to trochę stresu, zwłaszcza jeśli masz termin do dotrzymania. Wykonaj swoje prace przygotowawcze z wyprzedzeniem, jeśli możesz.Grzyby szybko odbarwiają się i nie wyglądają zbyt apetycznie, gdy je podajesz. Możesz zapobiec przebarwieniom, stosując tę technikę. Wyciśnij sok z ćwiartki cytryny na ręcznik papierowy i przetrzyj nim nakrętkę każdego grzyba. To czyści grzyb i zapobiega zmianie jego pierwotnego koloru.Odstaw pieczeń przed pokrojeniem, aby soki zdążyły zniknąć z powierzchni mięsa. Krojenie wołowiny, wieprzowiny, drobiu lub jagnięciny zaraz po upieczeniu sprawia, że większość soku wypływa z mięsa, co sprawia, że jest ono bardziej suche i mniej aromatyczne. Poświęcenie mięsu czasu na odpoczynek zapobiega utracie soków.Aby zredukować tłuszcz i kalorie w przepisie, który wymaga dużej ilości majonezu, po prostu zastąp połowę majonezu kwaśną śmietaną. Ponieważ majonez w wielu z tych przepisów służy przede wszystkim do celów teksturowych, zastąpienie go kwaśną śmietaną o podobnej konsystencji daje tę samą konsystencję o jaśniejszym, zdrowszym smaku.Kiedy gotujesz danie, które wymaga smażenia, dodaj olej wokół krawędzi patelni, a nie bezpośrednio na potrawę.
Daje to szansę na podgrzanie oleju, zanim dotrze do potrawy znajdującej się na środku patelni.
Gorący olej zapewni lepsze rezultaty i sprawi, że danie będzie lepiej smakować.Zawsze miej pod ręką dużo serwetek podczas gotowania w kuchni. Nigdy nie wiadomo, kiedy nastąpi wyciek, więc zawsze przygotuj się na najgorsze. Kup grube serwetki, które mogą pomieścić dużo płynu, jeśli chcesz uzyskać jak najwięcej wchłaniania podczas sprzątania bałaganu.Korzeń imbiru można wykorzystać do kilku dań, warto więc nauczyć się je przechowywać. Na kilka dni możesz po prostu włożyć je do szuflady na warzywa w lodówce. Aby uzyskać znacznie dłuższe przechowywanie, zamroź nieobrany korzeń imbiru i pokrój potrzebny kawałek, gdy jest zamrożony.Tofu i fasola to świetne źródła białka, które można łatwo dodać do swojej diety. Można je również łatwo znaleźć w prawie każdym sklepie spożywczym. Możesz smażyć tofu lub dodać je do zup, dobrze przyprawione, jako pyszną alternatywę dla białka. Fasolę zawsze można ugotować z dodatkiem przypraw i ziół, aby uzyskać posiłek pełen smaku i białka.Być może słyszałeś lub nie słyszałeś o schmaltz, ale jest to bardzo przydatny składnik podczas gotowania. Schmaltz, inaczej znany jako tłuszcz z kurczaka, jest bardzo bogaty. Smak schmaltz jest głębszy niż tłuszcz z kaczki i może być używany do wielu rzeczy, takich jak gotowanie mięs lub kłusownictwo ryb.Gotowanie może być świetnym sposobem na spędzenie czasu, zwłaszcza jeśli to lubisz. Jak najbardziej, odłóż te wskazówki, gdy będziesz ich najbardziej potrzebować. Uzyskanie poczucia spełnienia z aktu gotowania jest czymś, co naprawdę wiedzą tylko niektórzy ludzie. Jeśli jesteś jednym z nich, masz szczęście.