Jak przygotować pyszną tartę z kremem i owocami?

Chyba nie ma wielu innych deserów, które wyglądałyby tak piękne i smakowicie jak tarta ze świeżymi owocami.

Połączenie żywych kolorów owoców i błyszczącej glazury z galaretki, a wszystko to w chrupiącym kruchym cieście. Wiele osób przez całą wiosnę i lato piecze najczęściej tarty z różnego rodzaju owoców, których w tym okresie roku znajdziemy w sprzedaży naprawdę mnóstwo i w niskich cenach. Na pierwszy rzut oka przepisy na tarty wydają się skomplikowane oraz czasochłonne i z wieloma etapami, ale to tylko mylne wrażenie. Zazwyczaj tarta składa się z ciasta kruchego, kremu i owoców, ale znajdziemy wiele prostszych przepisów z ciastem i samymi owocami w galaretce, a także zapiekaną z kremem jajecznym i owocami. Dodatkowo cały proces można sobie rozłożyć na dwa dni, i gotowe ciasto kruche piec na drugi dzień. Jeśli zawiniemy surowe ciasto szczelnie w folię, możemy je przechować w lodówce, a nawet zamrozić do późniejszego użycia. Na początek mieszamy mąkę, cukier, sól i zimne masło. Jak przygotować pyszną tartę z kremem i owocami?

Można do tego celu użyć robota kuchennego, aby cały proces był szybszy, a składniki szybciej się połączyły.

Gotowe ciasto formujemy w kulę i zawijamy szczelnie w folię spożywczą, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Ciasto kruche najlepiej jest wałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej, wówczas używamy mniej mąki do podsypywania, co pozwala na mniejszy bałagan na blacie oraz w kuchni i na zachowanie czystego wałka do ciasta. W ten sposób porządki po pieczeniu ciasta również będą szybsze, łatwiejsze i mniej kłopotliwe. Rozwałkowane ciasto przekładamy do okrągłej formy, odcinamy nadmiar i pieczemy do zrumienienia. Na upieczone i wystudzone ciasto można nałożyć glazurę z podgrzanej galaretki, dżemu lub soku, dzięki czemu nie będzie nasiąkało kremem i owocami, i pozostanie kruche i chrupiące. Krem to zazwyczaj ubijane na parze żółtka z cukrem z dodatkiem mąki lub skrobi oraz mleka, ale tarta może mieć różne nadzienia. Można również dodać wanilię dla podkreślenia smaku, a taki krem uciera się na parze aż do zagęszczenia i gładkości. Ostudzony krem wykłada się na ciasto i dekoruje owocami i galaretką.